Στο πλαίσιο του γλωσσικού γραμματισμού οι εκπαιδευόμενοι του Α΄ κύκλου του ΣΔΕ Ν. Προποντίδας συμμετείχαν και συνδημιούργησαν ένα αφιέρωμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που τιμάται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, όπως θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, ώστε να αναδειχτούν τα προβλήματα και να προωθηθούν τα δικαιώματα των γυναικών σε όλον τον κόσμο.
Παρουσιάστηκε στους εκπαιδευόμενους το χρονικό των αγώνων των γυναικών σε Αμερική και Ευρώπη, αρχής γενομένης από τα τέλη του 19ου αι. μέχρι και τον 20ό αι. Στη συνέχεια προβλήθηκαν αποσπάσματα από τις ταινίες «Οι Ατίθασες» και «Σουφραζέττες» καθώς και αποσπάσματα από ντοκυμαντέρ για τα ανύπαρκτα δικαιώματα των γυναικών στις μέρες μας σε χώρες όπως η Ινδία και το Νεπάλ.

Ακολούθησε συζήτηση που βασίστηκε πάνω σε διαπιστώσεις και κριτικό προβληματισμό των εκπαιδευομένων, όσον αφορά τη θέση των γυναικών σε διάφορες γωνιές του κόσμου σε σχέση με το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο της κάθε χώρας, αλλά και στη θέση της γυναίκας εν έτει 2021 στη σύγχρονη Ελλάδα.

Το αφιέρωμα συνεχίστηκε με την συλλογή κάποιων αφισών με θέμα τον εορτασμό της συγκεκριμένης ημέρας από το διαδίκτυο και την παρουσίαση από την πλευρά των εκπαιδευομένων των προφίλ σημαντικών γυναικών που άφησαν το στίγμα τους στην ανθρωπότητα σε διάφορους τομείς της ζωής. Στο τέλος οι εκπαιδευόμενοι εξέφρασαν ο καθένας και η καθεμιά από δυο λόγια εν συντομία πάνω στο θέμα της ισότητας των δύο φύλων με κοινό συμπέρασμα ότι «δεν μπορεί να καταπατώνται τα δικαιώματα της μισής ανθρωπότητας».

Στα πλαίσια του Πληροφορικού Γραμματισμού υλοποιήθηκε στα πλαίσια του Πληροφορικού Γραμματισμού ένα εργαστήριο με τους εκπαιδευόμενους του Β Κύκλου.

Στην αρχή του εργαστηρίου οι εκπαιδευόμενο/ εςι έκαναν ένα συννεφόλεξο με ιδιότητες που θεωρούν πως πρέπει να έχει μια γυναίκα. Στη συνέχεια ακολούθησε το εργαστήριο με ενημέρωση, συζήτηση, παρακολούθηση video και προβληματισμό σχετικά με ζητήματα ισότητας, σεξισμού και στερεοτύπων.

Πριν την ενημέρωση πάνω σε θέματα ισότητας της γυναίκας

Στο τέλος του εργαστηρίου οι εκπαιδευόμενοι/ ες έκαναν ξανά ένα
συννεφόλεξο. Πιστεύουμε ότι μπορούμε όλοι να παρατηρήσουμε τις αλλαγές.
Δημιουργήθηκε και ένα βιντεάκι σχετικό με τη δράση αυτή.

Μετά την ενημέρωση

Δημιουργήθηκε και ένα βιντεάκι σχετικό με τη δράση αυτή.

https://prezi.com/view/q38ywS0J6822M53TbZw8/?fbclid=IwAR1dsWCjkld416jNNl5F9gImqu-NgTFhKeoj7_lDiHkwht3XpLA79m8R2qo

Απόψεις των εκπαιδευομένων μας για την ημέρα της γυναίκας

Αφήστε σχόλιο