Η 25η Μαρτίου 1821. Διπλή γιορτή. Η μέρα που η Ελλάδα «φοράει τα καλά της» καθώς ο εορτασμός του Ευαγγελισμού συμπίπτει με μια μέρα ορόσημο για τον απανταχού Ελληνισμό, την ημέρα της κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.


Οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Προποντίδας τιμώντας όσους θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας, παρακολούθησαν και συμμετείχαν στην σχολική εορτή που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά. Το χρονικό της Επανάστασης παρουσίαζε συνοπτικά τον άνισο Αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία. Οι Έλληνες νίκησαν έναν δυνατό εχθρό αποδεικνύοντας ότι κανένας λαός δε μένει υπόδουλος όταν πάρει την υπέρτατη απόφαση να μείνει ελεύθερος ή να πεθάνει. Ο αγώνας τους δεν έγινε μόνο για γλιτώσει ο τόπος από την τουρκική σκλαβιά, αλλά για να γίνουν πράξη τα αγαθά της ειρήνης, της ισότητας, της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Ταυτόχρονα, έγινε λόγος για τις κυριότερες μορφές του: τον πρόδρομο Ρήγα Φεραίο, τον αρχιστράτηγο Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Γιάννη Μακρυγιάννη, τον Παπαφλέσσα, τον Κανάρη, την Μπουμπουλίνα και άλλους αγωνιστές. Επίσης, διαβάστηκαν αποσπάσματα από τα Απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη και του Μακρυγιάννη. Λόγια σπουδαίων ανδρών που συνδύαζαν την ανδρεία με την σοφία και την απεριόριστη αγάπη για την πατρίδα και τα ιδανικά της.


Ειδικότερα, ο μεγάλος δάσκαλος, ο Μακρυγιάννης έγραφε: «Τούτη την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι αμαθείς, και πλούσιοι και φτωχοί, και πολιτικοί και στρατιωτικοί, και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. Όσοι αγωνιστήκαμεν, αναλόγως ο καθείς, έχομεν να ζήσομεν εδώ. Το λοιπόν δουλέψαμεν όλοι μαζί να τη φυλάμε κι όλοι μαζί, και να μη λέγει ούτε ο δυνατός “εγώ”, ούτε ο αδύνατος. Ξέρετε πότε να λέγει ο καθείς “εγώ”; όταν αγωνιστεί μόνος του και φκιάσει ή χαλάσει, να λέγει “εγώ”. Όταν όμως αγωνίζονται πολλοί και φκιάνουν, τότε να λέμε “εμείς”. Είμαστε στο “εμείς” κι όχι στο “εγώ”.


Ας θυμόμαστε λοιπόν πάντα ότι Είμαστε στο “εμείς” κι όχι στο “εγώ”. Ας αποτελέσουν τα λόγια του φάρο για μας τους σύγχρονους Έλληνες. Ας εμπνευστούμε από το παράδειγμά του κι ας γίνει παράδειγμα προς μίμηση ο αγώνας των προγόνων μας!

Αφήστε σχόλιο